Claartje van Oosterum en Georges Daemen

27 september tot en met 6 december 2020

In de bovenzaal van Museum Valkenburg is van 27 september t/m 6 december 2020 een duo-expositie te bezichtigen van Claartje van Oosterum en Georges Daemen.

Georges Daemen (1948) volgde de opleiding schilderen aan de kunstacademie van Hasselt (B). Georges streeft als schilder naar een verhalend realisme dat droom en werkelijkheid op poëtische wijze evoceert. Hij speelt graag met licht en donker en werkt bij voorkeur in olieverf met transparante lagen. Muziek is zijn grootste inspiratiebron. Bij het schilderen vertrekt hij soms van een bepaald muziekstuk en probeert dan de noten om te zetten in beeld. Vaker echter, laat hij zich eerst door de muziek in de juiste stemming brengen en dan doet zijn verbeelding de rest. Hoewel muziek zijn belangrijkste inspiratiebron is, sluipt de wereld toch af en toe naar binnen in de keuze van zijn onderwerpen en re ecteert hij schilderend over kwetsbaarheid en stilte, over jeugd en ouderdom, of over poëzie. De kunst van Georges Daemen steunt op ambacht en passie die hij vindt in de Italiaanse Renaissance en in de Gouden Eeuw: harmonie en schoonheid, weergegeven met tijdrovende en inspannende technieken, in een duidelijk handschrift met een eigen, ver jnd kleurenpalet. Zijn schilderijen lijken een brug te vormen tussen woord, beeld en klank en tussen verwondering, vreugde en verdriet. Georges Daemen was in 2014 laureaat bij de ‘Alphons Winterprijs’ voor schilderkunst en won in 2018 de eerste prijs in de kunstwedstrijd ‘Met open blik’ waarmee 100 jaar Eerste Wereldoorlog werd herdacht.

Claartje van Oosterum (1957) is een gepassioneerde kunstenares. Zij volgde, na een opleiding tot docent spirituele therapie, de kunstacademie in Arendonk (B) die ze in 2008 afsloot als laureaat met een eervolle vermelding en specialiseerde zich vervolgens in het boetseren van portretten en guratieve beelden naar model. In haar vakgebied combineert ze kunst en spiritualiteit door het begeleiden van mensen in hun persoonlijk bewustwordings proces en boetseert ze tegelijkertijd de houding en de gemoedstoestand van het model, die verband houden met levensvragen die aan de orde komen. Bij het model- of portret boetseren is voor Claartje niet alleen de uiterlijke vorm van belang. In de ruimte die ontstaat tijdens de gezamenlijke concentratie komt er een interactie tot stand, waarin ze tot diepere lagen van het model probeert door te dringen. In eerste instantie voelen deze lagen voor haar heel lijfelijk, waarna ze op een wonderlijke wijze omgezet worden in klei en vorm. Lichaam en geest zijn hier nauw verbonden met elkaar. Claartje kruipt, bij wijze van spreken, in de huid van het model en brengt met het maken van beelden universele onderwerpen aan het licht. Van belang voor haar kunst is echtheid en authenticiteit. En verder alle universele emoties zoals woede, verdriet, eenzaamheid, vreugde, liefde, en de worsteling ermee. Na het voltooien van een beeld of een portret kan Claartje altijd weer met verwondering kijken naar wat er uit haar handen is ontstaan…

De vernissage op zondag 27 september is i.v.m. de corona-crisis alleen voor genodigden. De inleiding wordt verzorgd door: Jos Solberg – beeldend kunstenaar.